Un browser web mai este cunoscut si sub numele de navigator web sau navigator de internet sau chiar explorator web mai poate fi considerat,acesta fiind defapt o aplicatie software (program) ce permite utilizatorilor sa acceseze continut precum: imagini,clipuri video,muzica respectiv si multe alte documente care se afla intr-o pagina web.
Prin browser se obtine calea catre navigarea web.Din aceasta cauza un browser poate fi numit si navigator web.
Cele mai cunoscute browsere sunt: Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome,Opera,Nintendo DS browser iar mai noi si Microsoft Edge.
Primul browser a fost in anul 1991,Tim Berners-Lee reusind sa puna fundatia primului astfel de program,conceptul de hyperlink fiind deja introdus de Ted Nelson și Douglas Engelbart.
Cum functioneaza un navigator web ?
Navigatoarele web funcționează pe baza anumitor protocoale (HTTP, HTTPS și FTP) care il leaga pe utilizator la paginile web care sunt stocate pe anumite servere dedicate.
Un navigator web este capabil sa afiseze prin intermediul unui set de functii imagini,texte,clipuri video etc.
Deoarece tehnologia a evoluat acum este posibil sa utilizezi un browser pe orice dispozitiv mobil (tableta,telefon,laptop).
Ce este important la un browser ?
In primul rand simplitatea in utilizare (interfata grafica a acestuia) si in al doilea rand securitatea.Este recomandat sa instalati actualizarile periodic deoarece acestea de cele mai multe ori aduc imbunatatiri diverse.
Cele mai utilizate navigatoare web de regula sunt: Google Chrome,Mozilla Firefox,Edge,Opera.